Česta pitanja

Pitanja su poređana po vremenu pristizanja, najnovija pitanja su na vrhu.

 

 • Koliko traju baterije?

  U zavisnosti od veličine samog plastenika, a pri tom i vremena rada Zujko aparata, baterije mogu trajati od par dana, do cele sezone.

 

 

 • Koju veličinu plastenika zadovoljava jedan aparat?

  Jednim aparatom se može oploditi 3000-4000 cvetnih grozdova na sat. U skladu sa tim, u zavisnosti od broja stabala, a samim tim i veličine plastenika određujete kojom brzinom želite da izvršite oplodnju, a samim tim i koliko aparata Vam je potrebno. Imajte na umu da osoba vrši upotrebu aparata, i da jedna osoba ne može rukovati sa dva Zujko aparata istovremeno.

 

 

 • Da li je potrebno raditi oplodnju kada se otvori plastenik?

  Mnogi proizvođači paradajza prestanu sa oplodnjom kada otvore plastenik što je uobičajena greška. Paradajz je specifična biljka, zbog manjka šećera, pa je pčele i ostali insekti nerado posećuju. Promaja je od pomoći ali je to nedovoljno. Spontana oplodnja u plasteniku daje slabe rezultate što će u znatnoj meri umanjiti prinos. U zatvorenom prostoru neophodna je pomoć biljki.

 

 

 • Zašto se ponekad pojavljuju špicevi na paradajzu ?

  Koristili ste hormone za oplodnju.

  U tekstu o oplodnji je spomenuta je pod «VAŽNO» Preporuka «FAD»-OUN za hranu i poljoprivredu. "Primena hormonskih preparata pri oplodnji paradajza nije dozvoljena". Ova preporuka je obavezujuća u većini Evropskih zemalja, ne bez razloga. Kod nas još nije zaživela ova razumna odluka, kontrolu domaće proizvodnje niko ne obavlja i sve je ostavljeno na savesti ili znanju, odnosno neznanju domaćih proizvođača. Potrošači nisu u mogućnosti da kontrolišu kvalitet tj. mogu da se nadaju da je paradajz koji kupuju bezopasan po njihovo zdravlje.

  Treba znati - kada je već nešto i vidljivo:

   

  (klik za vecu sliku)

   

  Mutacije na paradajzu sa slike su čest prizor na našim pijacama. Uočljivi su špicevi, čvorići i graškaste izrasline koji nisu svojstveni za ovu biljku. Promenjena je genetika usled korišćenja hormonskih preparata pri oplodnji. A šta je to? Iz enciklopedije: (Mutacija je trajno nasledno prenosiva promena u genetskom materijalu. Kancer nastaje posle niza genetskih promena, i to je lokalna nekontrolisana deoba ćelija - nekontrolisan rast tkiva).

  Ovaj špic i graškaste izrasline sa punim pravom možemo nazvati kancer paradajza. Da li ćete takav paradajz proizvoditi i konzumirati? U nedostatku institucijalne kontrole odlučujete sami.

 

 

Ukoliko niste pronašli odgovor na pitanje koje Vas zanima vezano za aparat Zujko, slobodno nas kontaktirajte putem sajta, a mi ćemo se potruditi da Vam u što kraćem roku odgovorimo.


Medija centar Leskovac

AdriaHost

AdriaHost